TERMO PLUS s.r.o.
  • Facebook
  • slovak
  • english
SlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshow

Železničný a diaľničný systém

PRE 100, 110

Nástupištné hrany PRE 100® a PRE 110® sú železobetónové prefabrikáty tvaru L slúžiace na oddelenie železničného zvršku a nástupišťa.

Nástupištné hrany PRE 100® a PRE 110® sú vhodné pre modernizáciu, údržbu, opravu a rekonštrukciu nástupíšť v staniciach s mimoúrovňovým prístupom cestujúcich na celoštátnych dráhach normálneho rozchodu pre rýchlosť do 160 km/h vrátane.

Nástupištná hrana PRE 100® má oproti hrane PRE 110® zabudovaný integrovaný protihlukový absorbér, ktorý zabezpečuje pohltivosť hluku vytváraného pohybujúcimi sa vlakovými súpravami a obmedzuje jeho šírenie smerom na nástupište. Nástupištné hrany sa ukladajú na pásový základ do lôžka z cementovej malty. So základom sú fixované pomocou dvoch kotviacich tŕňov cez navŕtané otvory zaliate cementovým mliekom. Jednotlivé dielce sú v pozdĺžnom smere spájané na pero a drážku. Na bočných stranách dielcov sú dištančné výstupky 1 mm, ktoré zabezpečujú priestor pre dilatáciu nástupištnej konštrukcie.

Takáto nástupištná konštrukcia vyhovuje pre projektovanie nástupíšť s výškou nástupištnej hrany 550 mm nad TKP a pre vzdialenosť nástupištnej hrany od osi priľahlej koľaje v priamej 1725 mm v súlade s požiadavkami pre dodržiavanie kinematického obrysu vozidla UIC GB, UIC GC a priechodného prierezu 1-SM/ŽSR. Prefabrikáty svojimi skladobnými rozmermi umožňujú aj výstavbu nástupíšť pri koľaji v oblúku s polomerom Rmin = 250 m. Nástupištná konštrukcia typu PRE 100® a PRE 110® neumožňuje čistenie koľajového lôžka strojnými čističkami koľajového lôžka bez odsunu koľajového roštu.

Technické informácie

Nástupištná hrana PRE 100® / PRE 110®

  • dĺžka: 995/955 +/- 5 mm
  • šírka: 880 +/- 5 mm
  • výška: 950 +/- 5 mm
  • hmotnosť: 585 / 540 kg(ks)

Nástupištná hrana PRE 100® / PRE 110®

  • dĺžka: 995/955 +/- 5 mm
  • šírka: 880 +/- 5 mm
  • výška: 950 +/- 5 mm
  • hmotnosť: 585 / 540 kg(ks)

Skladovanie, doprava, manipulácia, dodávanie

Prefabrikáty sa skladujú na rovnom, spevnenom a odvodnenom teréne na drevených paletách. Nástupištné prefabrikáty sa ukladajú úložnou plochou na palety 1000x1000 mm.

Prefabrikáty sa nesmú ukladať na seba. Na manipuláciu pri vyťahovaní foriem sa používa špeciálne vahadlo.

Povýrobná manipulácia a doprava na stavbu sa vykonáva na paletách dopravnými prostriedkami v polohe, v ktorej budú prefabrikáty zabudované.

Skladanie a manipulácia na stavbe sa vykonáva so žeriavom s použitím špeciálneho závesného zariadenia cez montážne otvory vytvorené v zvislej stene prefabrikátov.

Prefabrikáty, ktoré nevyhovujú požiadavkám na vonkajší vzhľad a technické vlastnosti, môžu byť dodané a prevzaté len na základe dohody zjednanej medzi dodávateľom a odberateľom za predpokladu, že nebudú obmedzené ich úžitkové vlastnosti a bezpečnosť stavby.

Nástupištné prefabrikáty môže zabudovávať na stavbe iba určená organizácia a to na základe písomne určeného technologického postupu montáže výrobcu.

Odporúčaný postup montáže

Nástupištné prvky je možné osádzať na monolitický základ. Zhotoveniu základu a jeho rozmerom vrátane výškových parametrov je nutné venovať náležitú pozornosť.

Počas výstavby je nutné kontrolovať smerovú a výškovú polohu, najlepšie nivelačným prístrojom. Pri stanovení výšky základu je dôležité uvažovať s hrúbkou úložnej vrstvy nástupištného prvku 20-25 mm, šírka základu môže byť totožná so šírkou nástupištného prvku.

Vrchná hrana základu musí byť vodorovná v pozdĺžnom i priečnom smere, mierne zdrsnená, pre zabezpečenie spolupôsobenia s úložnou vrstvou prvku.

Ukladanie prvkov

Na pripravený základ sa rozmiestnia dva nástupištné prvky. Prvý na presne vymerané miesto, druhý vo vzdialenosti cca 10 m.

Uložia sa na drevené kliny z tvrdého dreva, každý prvok na štyri dvojice klinov. Zrovnajú sa smerovo a výškovo, po opätovnom prekontrolovaní sa ich poloha zafixuje.

Medzi takto presne osadené prvky sa natiahne v dvoch úrovniach vodiaci špagát, ktorý zabezpečí smerovú presnosť ukladania ďalších prvkov. Zároveň sa ukáže, akú vrstvu malty MC5 je potrebné pod prvky naniesť. Ďalšie prvky sa osádzajú medzi zafixované prvky. Prefabrikát sa odoberie a uloží vedľa, cementová malta sa rozprestrie vždy pod jeden prvok v potrebnej hrúbke a prvok sa osadí do malty a na drevené kliny.

Hrúbka musí byť taká, aby sa malta vytlačila z bočných špár a aj z kotviacich otvorov. Po osadení prvku do malty sa opätovne skontroluje jeho poloha (výška a smer). Ak nevyhovuje, postup sa opakuje s väčšou hrúbkou malty.

Poloha prefabrikátu sa nesmie po osadení do malty rektifikovať, aby nedošlo k znefunkčneniu lôžka z cementovej malty.

Podobným spôsobom sa uložia všetky prefabrikáty vrátane vodiaceho kusa. Vytlačená a prebytočná malta sa odstráni a povrch sa zahladí. Postup sa opakuje pre celé nástupište.

Na druhý deň sa odstránia kliny a otvory po klinoch sa zatrú cementovou maltou. Počas celého procesu ukladania je potrebné dôsledne kontrolovať polohu prvkov smerovo a výškovo, napr. nivelačným prístrojom.

Orientačné zloženie cementovej malty MC5 : 1 diel cementu SPC 325 + 3 diely kameniva fr.0-8, voda primerane podľa vlhkosti kameniva, aby vznikla mierne zavlhlá zmes.

Po zatvrdnutí lôžka z cementovej malty sa vykoná kotvenie prefabrikátov cez dva kotviace otvory s priemerom 65 mm v zadnej časti prvku. Cez tieto otvory sa najskôr na druhý deň do základu navŕtajú otvory s priemerom 20 mm do hĺbky cca.300 mm.

Do otvorov sa naleje do asi 2/3 cementová malta a vloží sa kotviaca výstuž s priemerom 14 mm a s dĺžkou 300 mm. Otáčaním a poklepávaním sa docieli obalenie výstuže..

Otvor sa potom úplne zaleje a zahladí. Orientačné zloženie zálievkovej malty MC5 : 1,5 dielu cementu SPC 325 + 3 diely kameniva fr.0-8 mm, voda primerane, podľa vlhkosti kameniva, aby vznikla mäkká zmes.

Na stiahnutie


Nástupištná hrana PRE 100, 110
 Typový list na stiahnutie

Nástupištné hrany

PRE 100, 110
PRE 155
PRE 160
PRE 200

Realizácie

Nástupištná hrana PRE 100, 110Nástupištná hrana PRE 100, 110Nástupištná hrana PRE 100, 110Nástupištná hrana PRE 100, 110Nástupištná hrana PRE 100, 110
Nástupištná hrana PRE 100, 110Nástupištná hrana PRE 100, 110Nástupištná hrana PRE 100, 110

Ďalšie produkty:

Nástupištné hrany
Nástupištné hrany
Rampové prefabrikáty
Rampové prefabrikáty
Káblové žľaby
Káblové žľaby
Faseton
Faseton
Junior
Junior
Krainer
Krainer
Tensar Wall
Tensar Wall
Priekopové tvárnice
Priekopové tvárnice