TERMO PLUS s.r.o.
  • Facebook
  • slovak
  • english
SlideshowSlideshowSlideshowSlideshowSlideshow

Prvky hrubej stavby

PREDOS EN

Stropné betónové dosky, ktoré v sebe zlučujú nosnú funkciu a funkciu strateného debnenia, je možné ich použiť pre všetky druhy stavieb v občianskej, priemyselnej aj bytovej výstavbe.

Stropné dosky netreba omietať (stačí stierka), majú kvalitný podhľad, rozmery dosiek sa dajú prispôsobiť ľubovolným požiadavkám. Jednoduchá a rýchla montáž - priamo z dopravného prostriedku možnosť vytvárania ľubovolných otvorov a ukladania inštalácií.

Prednosti stropných dosiek Predos EN

  • spojenie nosnej funkcie a funkcie strateného debnenia
  • redukcia debnenia na líniové podpery po cca 1,7-3,5 m
  • jednoduchá, rýchla montáž priamo z dopravného prostriedku, výstuž ukladaná na stavbe je minimálna
  • rozmery dosiek sa dajú prispôsobiť rôznym požiadavkám, je možné vytvárať ľubovoľné otvory ako aj vkladať inštalácie a kotevné prvky
  • horný povrch nadbetonávky sa môže zahladiť pre tenkovrstvé podlahy
  • na povrchovú úpravu podhľadu postačuje stierka ľahko sa vytvárajú spojité dvojsmerne vystužené dosky
  • a bezprievlakové stropné dosky možnosť vyľahčenia dosiek nosných v jednom smere
  • vytvorením pozdĺžnych dutín rôznymi formami možnosť vyľahčenia dosiek nosných v oboch smeroch
  • plastovými guľami, kochlíkmi
  • dosky umožňujú jednoduchú náväznosť na okolité konštrukcie (konzoly, schodiská, ...)

Technické informácie

Stropný betónový systém PREDOS EN

dĺžka dosky: do 8 m (na zvláštnu objednávku aj viac)

šírka dosky: 0,4 - 2,4 m

hrúbka dosky: 5, 6 a 7 cm

Zhotovenie stropu PREDOS®EN.

Stropné systémy, ich doprava a skladovanie

Stropné dosky PREDOS®EN možno z dopravného prostriedku vykladať stavebným žeriavom. Manipulovať sa s nimi smie len za podmienok uvedených v schémach.

Manipulácia s doskami PREDOS®EN.

Pri nakladaní na dopravný prostriedok u výrobcu je nutné vykonať kontrolu množstva, tvaru a zrejmých chýb (trhlín). Prípadné nezrovnalosti treba vyznačiť na dodacom liste, potvrdiť u vodiča a reklamovať u výrobcu.

Stropné dosky sa skladujú podľa dĺžky a poradia ukladania na stropnú dosku. Plocha pre skladovanie musí byť rovná a upravená na únosnosť min. 200 kN.m-2.

Aby nedošlo k poškodeniu spodnej plochy stropných dielcov, prvý dielec sa podloží na celú šírku hranolmi 16x16 cm.

U dosiek kratších ako 6 m postačujú 2 hranoly, u dlhších dosiek 3 hranoly. Hranoly treba od okraja umiestniť vo vzdialenosti 1/5 dĺžky dielca. Pri paletovom odbere sa drevené hranoly nahrádzajú manipulačnými podkládkami.

Ak koncová úprava vyčnievajúcej výstuže prevyšuje hornú výstuž priehradového nosníka, musia sa medzi jednotlivé vrstvy dielcov vkladať dva hranoly prierezu 14x30x (výška použitého základného priestorového priehradového nosníka).

Tieto hranoly musia ležať na zvislej osi spodných podkladných hranolov (viď obr.). Pri doprave môže byť na seba uložených max. 10 dosiek, pri skladovaní 12 dosiek.

Dočasné podpery a ukladanie dosiek PREDOS®EN do stropnej konštrukcie

Dočasné podpery sa rozmiestňujú podľa schémy Usporiadanie dočasných podpier so vzdialenosťou podpier udaných vo výkrese skladby a je ich nutné postaviť pred ukladaním dosiek PREDOS®EN.

Konštrukciu podpier je treba dodatočne zabezpečiť proti bočným výkyvom a proti zaboreniu do podkladu. Pri viacpodlažných budovách sa musia zohľadniť možné zaťažovacie účinky na nižšie stropy. Navrhovanie profilov a stuženia podpernej konštrukcie (pozdĺžny trámec, stojka, pätka, výstuhy) prináleží stavbyvedúcemu.

Po postavení dočasných podpier a uložení stropných dosiek je strop pochôdzny a pripravený na odebnenie otvorov, uloženie kotevných elementov, inštalácií, rozvodov elektroinštalácií a pod.

Na strope je v montážnom stave dovolené plošne skladovať materiál do tiaže 1 kN.m-2.

Betónovanie

Podpernú konštrukciu treba pred betonážou dôkladne prekontrolovať, stojky dotiahnuť príp. podklinovať, aby sa dosiahlo predpísané nadvýšenie (vzopätie v strede dosky) uvedené vo výkrese skladby. Ďalej sa podľa výkresu skladby musí prekontrolovať uloženie stropných dielcov a podľa výkresu výstuže uloženie výstuže. Nesmie sa zabudnúť na uloženie zápornej výstuže navrhnutej zodpovedným projektantom.

Pred betonážou treba starostlivo odstrániť nečistoty a navlhčiť stropné diely. Nesmie sa betónovať na zľadovatený a zasnežený strop. Sneh a ľad sa neodstraňuje soľou ale teplou vodou. Pri teplotách pod 5 °C sa musia dodržiavať príslušné normové predpisy na ochranu betónu.

Ak sa betónuje so žeriavom, kôš s betónom treba otvoriť až tesne nad stropom. Betón dopravovaný pumpou sa nesmie vypúšťať z výšky, ale z položenej hadice a hneď rozhŕňať, aby sa nenakopil. Zhutňuje sa pomocou vibrátora. Celý strop sa betónuje v jednom pracovnom zábere. Ak sú nutné prerušenia, pracovné škáry musia byť stanovené stavbyvedúcim a odsúhlasené statikom. Povrch betónu sa upraví do roviny tak, aby bola dodržaná predpísaná hrúbka dosky.

Ošetrovanie a odstránenie dočasných podpier

Počas tvrdnutia betónu je potrebné strop ošetrovať obdobne ako monolitickú železobetónovú konštrukciu.

Dočasné podpery sa smú odstrániť najskôr po 3 týždňoch od doby betonáže stropu. Pri teplotách nižších ako 5°C sa musí táto doba predĺžiť v súlade s príslušnými normami.

Ak priehyb závisí na druhu častí nasených stropom (krehkosť priečok a podlahových povrchov) sa priečky a povrch vykonajú až po odstránení dočasných podpier podľa doby určenej zodpovedným projektantom.

Upozornenia

  • Za správnu realizáciu spriahnutého stropu z dosiek PREDOS®EN zodpovedá stavbyvedúci a to aj v prípade, ak pracovník výrobcu poskytne na stavbe, príp. telefonicky ďalšie vysvetlenia k výkresom skladby, výstuže a pod.
  • Únosnosť stropu je zaručená len pre udané zaťaženia
  • Na strop môžu byť vnesené zaťaženia od priečok, konštrukcie strechy, schodiska a pod. len vtedy, ak boli pri návrhu stropu zohľadnené
  • Pri realizácii je nutné dodržať všetky príslušné technické, právne a bezpečnostné predpisy

Na stiahnutie



TL - Stropný systém Predos EN TL - Zhotovenie stropu


TL - Zhotovenie stropu Technická príručka
 TP Predos EN

Stropný systém PREDOS EN

PREDOS EN
Dutinové spr. dosky
PREMADOS EN

Realizácie

PREDOS ENPREDOS ENPREDOS ENPREDOS EN

Ďalšie produkty:

Murovací materiál
Murovací materiál
PREDOS EN
PREDOS EN
PREMACO EN
PREMACO EN
Stropné nosníky
Stropné nosníky